Suomalaiset ovat ottaneet kulutusluottoja jo vuosikymmenien ajan, ja ne ovatkin vakiintuneet helpoksi tavaksi rahoittaa keskisuuret hankinnat. Kenties tunnetuimpia kulutusluottojen tarjoajia ovat pankit ja postimyyntiyritykset, mutta markkinoilla on myös useita muita kulutusluottoja myöntäviä rahoitusalan yhtiöitä. Näiden yhtiöiden etuna on, että tarjolla on useiden tuhansien, jopa kymmenien tuhansien eurojen suuruisia lainasummia ilman takaajia tai vakuuksia. Näitä yhtiöitä esittelemme kulutusluottovertailussamme.
Suomalaisten kuluttajien kulutusluottojen määrä on koko ajan kasvussa, ja viime vuonna kulutusluottoja olikin jo yli 14 miljardin euron edestä. Kulutusluotot ovat paljon yleisempi luottomuoto kuin esimerkiksi pikavipit tai jopa opintolainat.
Kulutusluottoa tarjoavat yritykset tutkivat asiakkaidensa maksukyvyn hieman tarkemmin kuin esimerkiksi pikavippiyritykset. Tämä on luonnollista, kun kyseessä ovat suuremmat summat. Yleensä kulutusluoton saanti edellyttää säännöllisiä tuloja ja noin 20 – 25 vuoden ikää. Kulutusluoton saantiin vaadittavat palkkatulot eivät kuitenkaan ole kovin suuria, useimmiten noin 1200 – 1500 euron bruttotulot riittävät. Myös eläkeläiset voivat saada kulutusluottoa, mutta pienituloisena opiskelijana tai työttömänä kulutusluoton saanti on hankalampaa. Toisaalta luottoa ei ylipäätään kannata ottaa, jos ei ole valmiuksia maksaa sitä takaisin.
Kulutusluoton voi ottaa rauhallisin mielin, kunhan suhteuttaa lainamäärän tulotasoonsa ja arvioi realistisesti, kuinka suurta kuukausierää kykenee maksamaan. Tyypillinen kulutusluotto on muutaman tuhannen euron suuruinen, mutta onpa kulutusluottopalveluissa tarjolla varsin monenlaista lainaa noin sadasta eurosta jopa kymmenien tuhansien eurojen lainoihin.
Kulutusluotto on pitkäaikainen sitoumus, sillä luoton maksuaika on yleensä vähintään vuosi. Monelta luotottajalta lainan voi saada viideksi vuodeksi, joiltakin jopa kymmeneksi. Maksuaikaa pidentämällä tai lyhentämällä kuukausierää voi säätää omaan talouteen sopivaksi. Pitkä maksuaika tarkoittaa pienempiä kuukausieriä, mutta myös kokonaiskustannusten nousua. Siksi luottoa ei kannata ottaa pidemmäksi aikaa kuin on tarpeen.