Fixura

Kulutusluottoa voi saada myös perinteisestä poikkeavalla tavalla vertaislainapalvelun avulla. Fixura välittää lainapyyntöjä ja –tarjouksia tavallisten yksityishenkilöiden välillä.

Fixuran järjestelmä on yksinkertainen: tee lainailmoitus ja odota, että sijoittajat antavat sinulle rahaa. Saat itse päättää lainasumman, takaisinmaksuajan ja koron. Sijoittajat voivat antaa harkintansa mukaan 100 – 1400 euroa. Kun sijoitusaika päättyy, voit itse valita, nostatko lainasumman tilillesi. Lainan nostettuasi lyhennät lainaa kuukausittain aivan kuten mitä tahansa kulutusluottoa.

Fixuran kautta voit lainata 2000 – 10 000 euroa korkeintaan viiden vuoden maksuajalla. Palvelun käyttö edellyttää vähintään 21 vuoden ikää, vakituista asumista Suomessa ja moitteettomia luottotietoja. Hakijalla on oltava säännöllisiä tuloja, jotta hän kykenee maksamaan luottonsa takaisin. Lisäksi Fixuran käyttöön tarvitaan verkkopankkitunnukset Danske Bankista, Osuuspankista, Säästöpankista/Aktiasta, Handelsbankenista tai Nordeasta sekä matkapuhelinliittymä. Prepaid-liittymät ja salaiset numerot eivät kelpaa, eikä liittymässä saa olla palvelunumeroiden estoa.

Kun rekisteröidyt palvelun käyttäjäksi, Fixura tarkistaa luottotietosi Soliditetin kautta. Soliditetin arvion mukaan Fixura luokittelee luottokelpoisuutesi 1 – 5 tähdellä. Tähdet kertovat sijoittajille arvion luottotappion riskistä.

Lainan koroksi voi asettaa 6 – 32 prosenttia. Mitä enemmän voit maksaa korkoa, sitä todennäköisemmin saat lainasummasi kasaan. Sijoittajat saavat itse valita, mihin ilmoituksiin sijoittavat, joten lainahakemuksen vakuuttavuuteen kannattaa hieman panostaa. Vakuuttavuutta voi lisätä esimerkiksi tulotodistuksella. Vakuuksia tai takaajia ei tarvita, mutta halutessaan niitä saa tarjota. Lainahakemus pysyy sivustolla kahden kuukauden ajan tai siihen asti, että laina on nostettu. Jos pyytämäsi lainasumma ei tule täyteen, voit nostaa tai jättää nostamatta kertyneen summan.

Rahan lainaajat ja sijoittajat eivät missään vaiheessa ole yhteydessä toisiinsa, eivätkä he saa tietää toistensa henkilöllisyyttä. Fixura hoitaa kaiken lainaajien ja sijoittajien välisen rahaliikenteen ja muut järjestelyt.

Fixura perii lainasummasta välittäjämaksuna 2% vuodessa. Maksu jaetaan kuukausieriin. Lainan avausmaksu on 5%, ja se vähennetään heti lainasummasta. Jokaisesta tilitapahtumasta peritään 4 euron toimitusmaksu, ja lisäksi lainailmoituksen vahvistaminen tekstiviestillä maksaa 4 euroa.

Tyypillisiä Fixura-luoton käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi autolainat, remonttiin tai kodinkoneiden uusimiseen liittyvät lainat ja pienempien lainojen yhdistelyyn käytettävät lainat.